MERHABA BEN GÖKHAN VATANCI

Dijital Dünyadaki Rehberiniz!

✔ SEO Danışmanlığı

✔ Sosyal Medya Yönetimi

✔ Web Tasarım

wordpress seo

WordPress SEO nasıl yapılır? WordPress SEO Eklentileri nelerdir? Bu yazımızda WordPress SEO tekniklerini 2023 yılına uygun güncellikle birlikte inceleyeceğiz.

WordPress çıktığı günden bu yana SEO dostu olmasından kaynaklı olarak en çok tercih edilen altyapılardan biri olmuştur.

Öncelikle WordPress hayatımıza girdiğinde pek çok şeyi değiştirdi. İnternet sektörünün büyütmesinde rol oynadığını düşündüğüm WordPress, ücretsiz piyasaya sürülmesiyle birlikte tüm düzeni alt üst etti. Binlerce lira harcanan html siteler, yerini yaratıcılığa bıraktı.

WordPress SEO dediğimiz kavram ise site sayısının artması ve rekabetin farklı boyutlara taşınmasıyla ortaya çıktı. Şunu belirtmeliyim ki WordPress kullanmanız sizi sıralamalarda yukarıya taşımayacağı gibi aşağıda çekmeyecektir. İyi bir yazılımcı ve ui-ux uzmanı değilseniz WordPress size göredir. Çünkü WordPress altyapısı ile yazılımsal dertlerden büyük oranda kurtulursunuz. Bir eklentiye mi ihtiyacınız var? Kesin bir tane yapılmıştır, aramaya başlayabilirsiniz 🙂

Hadi birlikte WordPress eklentileri ve SEO teknikleri üzerinde duralım.

WordPress’i Tanıyalım!

WordPress Nedir? - ORPTech

WordPress Nedir? Sen önce onu anlat bana diyenlerdenseniz hemen problemi çözelim. WordPress 2003 yılında piyasaya sürülen tamamen ücretsiz kişisel yayın sistemidir. Programlama dili olarak PHP kullanılmaktadır. Hızlı yapısı, dinamik ve kolay sistemi ve en önemlisi güncellenen yapısıyla son dönemin en çok kullanılan web site altyapısıdır. WordPress kullanıcısı olarak ücretsiz eklentilerle sitenizi dizayn edebilir, dilerseniz ücretli dilerseniz ücretsiz temalar ile kafanızdaki siteye bir adım daha yaklaşabilirsiniz.

WordPress SEO Eklentileri

WordPress altyapısı ile sitenizi kurdunuz ve temel SEO işlemleri için bir araca ihtiyacınız mı var? İşte bu noktada imdadınıza WordPress SEO Eklentileri koşuyor. Eskiden sadece site başlığı, açıklaması, kalıcı bağlantıları gibi ayarları değiştirebileceğiniz SEO Eklentileri aralarındaki rekabet ile birlikte farklı bir noktaya taşındı. Artık bir yazı yazarken, bir paylaşım yaparken dahi “şöyle yap!” bak olmaz öyle sen beni dinle “sil onu” gibi her detayı yönlendiren bir hal almışlardır. Bu noktada ön plana çıkan WordPress SEO eklentileri şunlardır;

Senin tercihin hangisi diye 1-2 yıl önce sorsaydınız net bir şey söyleyebilirdim. Ancak son dönemde hepsi bir birine yakın özelliklere sahip. Yine de tercih edecek olsam şu 3’lü arasında karar verirdim.

  • Rank Math SEO
  • AIO – All In One SEO
  • Yoast SEO

Doğru Domain Tercihi

wordpress seo
wordpress seo

Aslında WordPress SEO nedir? Sorumuza aradığımız yanıta uyumlu olmasa da bu konuyu atlamak istemedim. Kafanızdaki projeyi hayata geçirmeden önce alan adı seçiminizi doğru yapmanız gerekir. Buna bağlantılı olarak anahtar kelime seçimlerinizi çok daha rahat yönetebilirsiniz. Eğer projeniz özgün ve jenerik bir proje değil ise kesinlikle keyword bir domaine sahip olmanız sizi öne taşıyacaktır. Bu konuda tabi ki farklı ve özgün isimler belirleyebilirsiniz ancak bu söylediğim husus işinizi kolaylaştıracaktır. Örneğin bir wordpress rehber sitesi açmak istiyorsanız doğru domain örnekleri şunlardır;

Doğru:

wordpressrehber – (uzantı)

wordpressrehberleri (uzantı)

Eğer dolu ise;

wprehber, wprehberler gibi seçimler ile anahtar kelimenize yakın bir seçim yapmalısınız.

ÖNEMLİ: Sitenizi doğru bir şekilde işaretleyiniz. Eğer www versiyonuyla kullanacaksanız bunu resimdeki kısımdan belirtmelisiniz. Aksi durumda sitenizin siteismi(.com) versiyonu ile www.siteismi(.com) versiyonu farklı siteler olarak algılanacaktır. Ayarlar > Genel Ayarlar’ a ilerleyerek görselden yardım alabilirsiniz.

SEO Uyumlu Tema Seçimi

wordpress seo teması
wordpress seo teması

Tema seçimleri genellikle görsel açıdan değerlendirilip yapılıyor. Bu durum kesinlikle tamamen yanlıştır. SEO dostu bir tema seçmediğiniz takdirde ne yaparsanız yapın doğru sonuca ulaşamayacaksınız. Çünkü hem site hızınızda problem yaşayacak hem de teknik noktalarda eksik kalacaksınız. Bu noktada tema satıcılarının satışı arttırmak amaçlı attığı “SEO dostu” başlıklarına kanmadan incelemenizi kendinizin yapmasını öneririm.

Seçim yapacağınız WordPress temasında şunlara kesinlikle dikkat etmelisiniz;

  • Tema hızı ( Site hızını direkt etkileyecektir.)
  • Mobil uyumlu olmalıdır. ( Google Mobil Uyumluluk Testi ile ölçümleyebilirsiniz.
  • Temiz kodlanması ve w3 kurallarına uyumlu olması. (Bazı araçlarla sorgulayabilirsiniz)
  • Eğer profesyonel değilseniz düzenleme araçlarının geniş kapsamlı olması.
  • SEO kurallarına uygun olması ( Seo checker sitelerinden sorgulayabilirsiniz)
  • Reklam yerleştirme düzeni hazır ise ileride kolaylık sağlayacaktır.
  • En çok kullanılan eklentilerle uyumu
  • Sürekli güncelleniyor olması ve yapımcı desteğinin kesilmemesi gibi listeyi kendiniz uzatabilirsiniz.

WordPress Headings Başlık Kullanımı

Eğer bir wordpress SEO eklentisi kullanıyorsanız bu adımda sizi uyaracaktır.

Headings kriterlerine uymalısınız. H1 olarak belirlenen site başlığınızın ardından H2 – H3 – H4 – H5 – H6 başlıklarını da tercih ediniz. Bu durum içeriğinize başlık hiyerarşisi kazandıracak ve okumayı kolaylaştıracaktır.

Mobil Uyumlu Web Siteleri Hazırlanması

wordpress seo mobil
wordpress seo mobil

WordPress SEO çalışmaları yaparken gerçekleştirilen işlemlerden bir tanesi sitenin mobil uyumlu olmasıdır. Her ne kadar bilgisayarlar günümüzde hayatın vazgeçilmez bir parçası olsa da insanlar her zaman bu teknolojiyi istediği gibi kullanamaz. Örneğin bir insan çalışırken bilgisayara erişim sağlayabilir; ancak bu durum e-ticaret platformunuza ya da bloğunuza girip göz atabileceğini, ürün satın alacağını göstermez.

Ancak akıllı telefonlar böyle değildir. Kişisel oldukları için insanlar çalışıyor olsa bile zaman zaman küçük vakitler ayırabilir. Bunun yanı sıra dışarıda, yolculuk esnasında ve farklı durumlarda da rahatlıkla kullanabilir.

Dolayısıyla günümüzde internet kullanımının büyük bir kısmını mobil kullanıcıları oluşturur. Sitenizin mobil uyumlu olmaması, söz konusu kitlenin yitirilmesi demektir. Bunun yanı sıra arama motorları da mobil uyumlu olmayan siteleri daha olumsuz değerlendirir. Böylece sıralamanız da azalır.

WordPress SEO yaparken bir mobil sitenin hazırlanması, mevcutsa tekrar ele alınarak tekrar konfigürasyon yapılması bu nedenle önemlidir. 

WordPress Sitenizi Hızlandırın!

wordpress seo site hızı
wordpress seo site hızı

Sitenizin daha fazla tıklama ve görüntüleme almasını istiyorsanız, WordPress temel SEO işlemleri arasında site hızı da vardır. Bu iki nedenle önemlidir. Birincisi ziyaretçiler hakkındadır. Eğer siteniz veya sayfalarınız çabuk açılmıyorsa, insanlar dolmasını beklemeksizin çıkacaktır. Böylece tıklama ve görüntüleme oranlarında düşmeler görülür. 

İkincisi ise arama motorları ile alakalıdır. Bir web sitesinin yavaş açılması, arama motorları tarafından da olumsuz değerlendirilecektir. Böylece sıralamanız daha da düşecektir. Bu nedenle sitenin kodları ele alınarak, gerekli düzenlemeler yapılmaktadır. 

Bunun yanı sıra kurulan eklemeler de düzenlenerek gerekli olmayanlar çıkartılır. Bu sayede bir web sitesi daha hızlı yüklenebilir.

Günümüzde hızlı içerik tüketimi çok yaygındır. Unutmayın ki rakipleriniz sürekli optimizasyon çalışmaları yapmaktadır. Bu noktada sizi en çok öne taşıyan durum site hızınız olabilir. WordPress site hızlandırma işlemlerine hakim değilseniz özet geçelim;

Cache Eklentisi Kullanın

WordPress Cache eklentileri sayesinde sitenizdeki css ve js dosyalarını sıkıştırabilir ve site hızınızı 100 kat hızlandırabilirsiniz. En çok kullanılan cache eklentileri şunlardır;

Hızlı Sunucu Seçimi

Sitenizi barındırdığınız sunucunuzun en son php sürümü kullandığından ve sitenizin sunucu kaynaklı gecikmelerden etkilenmediğinden emin olmanız gerekir.

CDN Servisi Kullanma

Bulut tabanlı sistemler ile sitenizi Dünya’nın her noktasından gecikmesiz ulaşıma açabilirsiniz. Ayrıca sitenize bir saldırı durumunda bu servisler sitenizdeki girişi kontrol altına alacaktır. Sitemde kullandığım CDN servisi ise Cloudflare‘dır.

Düşük Boyutlu Medya – Görseller

Site hızını büyük ölçüde etkileyen görseller doğru optimize edilmeli ve 50 kb’tan fazlasını genellikle geçmemelidir. Sitenizde kullanacağınız görselleri Photoshop veya sıkıştırma araçları ile küçültüp o şekilde sitenize yüklemelisiniz.

Ayrıca webp uzantı versiyonunu kullanırsanız google’ın gözüne girebilirsiniz. Medyalarınızı bazı eklentiler ile de küçültebilirsiniz. WP- Smush bu noktada işinizi görecektir. Ayrıca cache servislerinden ” Lazy Load” özelliğini aktif ederseniz siteniz açıldığında resimler biraz daha sonra yüklenir ve açılma hızını arttırır.

Web Sitenizde Google’da Görünmüyor mu?

wordpress seo
wordpress seo

Websitenizi açtınız ama arama motorlarının umurunda değil mi? Belkide sitenizin görünürlüğü açık değildir. Hemen Wordpess Admin Paneli > Ayarlar > Okuma > Arama Motoru Görünürlüğü kısmına ilerleyin. Eğer seçili ise kaldırarak arama motorlarına sitenizi açın.

WordPress SEO Dostu URL Kullanımı

WordPress SEO yapılırken en çok yapılan hatalardan biriside yanlış url kullanımıdır. Bir içeriğin can damarı URL’sidir. Özellikle uzun başlıklara sahip içeriklerde fazlasıyla uzamış urller ortaya çıkmaktadır.

Content is King

Anahtar kelimelerin incelenmesi de WordPress SEO çalışmalarında gerçekleştirilmektedir. Bu kelimeler, Google içerisine en fazla araştırılan kelimelerdir. Bunlar her konu başlığında farklılık gösterir. Ancak temel olarak internet kullanıcıların onunla alakalı en fazla hangi soruyu sorduğuna işaret eder.

Sitenizde bulunan metinlerde ve URL adreslerinde bunları kullanmak, arama motorlarının sizi daha iyi sınıflandırmasına yardımcı olur. Blog içeriklerine sitenizde yer vermelisiniz. Böylece sıralamanız da yükselebilir. Eğer profesyonel bir freelance seo uzmanı ile çalışırsanız, sitenizi daha verimli kullanabilirsiniz.

URL Uzunluğu

Siz başlığa ne yazarsanız WordPress bunu otomatik olarak kalıcı bağlantıya çevirir. URL’nizin kısa olması, daha anlaşılır ve doğru olacaktır. Örneğin: “WordPress SEO Teknikleri İle Hedefinize Ulaşın – 2023” şeklinde bir başlık attınız.URL’niz: siteismi(.)com/wordpress-seo-teknikleri-ile-hedefinize-ulasin-2021 olacaktır.

Bunun yerine kalıcı bağlantılar ile “wordpress-seo-teknikleri-2023” şeklinde yaptığınız değişiklik içeriğinizi arama motorlarının gözünde doğru kılacaktır. WordPress panelinizde sağ üst kısımdan ayarlar simgesine tıklayın ve alt pencereden “yazı” sekmesinin açık olduğuna emin olun. Ardından aşağısında ” kalıcı bağlantı” ayarını resimdeki gibi bulacaksınız.

SEO Uyumlu Kalıcı Bağlantılar

Bir site arama motorları gözünde değerlendirilirken belki de en önemli nokta kalıcı bağlantılarıdır. Kalıcı bağlantılarınızın doğru olduğundan emin olmalısınız. WordPress’in otomatik olarak atadığı URL yapısı şöyledir: siteismi(.com)/?p:123 bu kullanım kesinlikle yanlıştır!

WordPress panelinizden Ayarlar > Kalıcı Bağlantılar kısmına erişerek “Yazı ismi” seçeneğini seçmeniz doğru olacaktır. Artık linkleriniz: siteismi(.com)/yazi-ismi şeklinde olacaktır.

WordPress Sitenize SSL Kurmadınız mı?

Eğer bu başlığı okuduysanız ve cevabınız “Evet” ise büyük bir adımı atlamışsınız demektir! Güvenli siteleri yukarı çıkaracağını açıkça belirten Google, SSL işaretli olmayan sitelere ise girişte blok dahi uyguluyor. Sitenizde SSL mevcut ise tarayıcıda “Güvenli” olarak işaretlenecektir.

SSL sayesinde şifreleme hizmeti devreye girer ve siteler, gezinen kişiler için güvenli bir hale gelir.

Peki nasıl SSL alabilirim ve kurabilirim? Diyorsanız sıralayalım;

  • Ücretsiz veya Ücretli SSL desteği olan bir sunucu hizmeti kullandığınızdan emin olun.
  • Eğer hosting firmanızda SSL kurulumu var ancak SSL satışı yok ise satın almalısınız.
  • SSL hizmetine ilk etapta para vermek istemiyorsanız Let’s Encrypt üzerinden ücretsiz SSL edinin.
  • Web hosting panelinize girerek SSL kurulumunuzu gerçekleştirin. Eğer bilginiz yok ise sunucu firmanızdan rica ediniz.

WordPress SEO Meta Ayarları

Meta etiketleri bir web sitesinin olmazsa olmazıdır. Meta etiketleri sayesinde sitenizi arama motorlarına tanımlar ve sayfalarınızın ne içerdiğini belirtirsiniz. Bir diğer deyişle meta etiketleri siteniz ile arama motorlarının robotları arasındaki anlaşma dilidir.

Meta Başlıkları

WordPress SEO Eklentiniz ile sitenizin genel meta başlıklarını tanımlayabilirsiniz. Ben sitemde All In One SEO kullandığım için örnek yazı ayarlarım görseldeki gibidir. Siz de All In One SEO kullanıyorsanız eklenti ayarlarından ” Arama görünümü ” kısmına ilerleyerek seçiminizi yapabilirsiniz.

Meta Etiketleri – Snippetlar

Meta başlığınız ve meta açıklamanız içeriğiniz hakkında bilgileri girdiğiniz alandır. İçerik başlığınız ve açıklamanızı arama motorlarınıza nasıl sunduğunuz ile ilgilidir. Burada başlıkta 60 kelime, açıklamada ise 160 kelime sınırına dikkat etmek gerekir.

Google Bağlantılarınızı Yapın!

WordPress sitenizi Google araçlarına entegre edin ve arkanıza yaslanın. Sitenizi kesinlikle eklemeniz gereken Google araçları şunlardır;

İçeriklerinizi Google’a Taratın!

worpdress seo
worpdress seo

İçeriğinizi hazırladınız saatler hatta günler geçti ancak arama sonuçlarında çıkmıyor mu? Belki de yazınız Google dizinini eklenmemiş olabilir.

[box type=”note” align=”” class=”” width=””]Ayrıca Web sitem Googleda Çıkmıyorsa Ne Yapmalıyım? | Çözümü yazım da dikkatinizi çekebilir.[/box]

Site Haritanızı Ekleyin!

WordPress SEO eklentiniz ile oluşturduğunu sitemap URL’nizi Google Search Console’a ekleyin.

Yeni içeriğinizin URL’sini Google Dizinine Ekleyin!

Bazen Google botları sitenize uğramaz ve içerikleriniz dizine eklenmez. Özellikle siteniz yeniyse bir süre bu problemi yaşayacaksınız. Bu yüzden içeriğinizi Google’a manuel eklemeniz gerekebilir.

WordPress Kategori ve Etiketlerin Doğru Kullanımı

Kategorileriniz adeta sitenizi ören demir ağlar gibidir. Doğru bir şekilde kurgulanmış olmalıdır. Etiketler ise sitenizin türlerini ifade eder. İçerikte etiket kullanımı ise çok istisnai durumlar hariç kullanılmamalıdır.

Doğru kategori URL’niz şu şekilde olmalıdır: siteismi(.)com/kategori

Kategori URL ayarınızı WordPress SEO eklentiniz aracılığıyla yapabilirsiniz.

İç ve Dış Linkleme – Dahili Bağlantılar

Sitenizi bir alışveriş merkezi gibi düşünebilirsiniz. Örneğin süpermarketler tamamen alışverişe teşvik amaçlı dizayn edilmektedir. Labirent gibi yollar ve rafların sıraları bile buna göre tasarlanmaktadır. Websitenizde bulunan içeriklerde aynen bu teknikle yazılmalıdır.

İç linkleme yani dahili bağlantı kullanımı da bu noktada çok önemlidir. Sitenizde oluşturduğunuz içeriğinizden diğer içeriklerinize verdiğiniz linkler “dahili bağlantı” olarak değerlendirilmektedir.

Ayrıca dış linkler verme konusunda da cömert olmalısınız. Bu noktada dış link verdiğiniz sitelerin temiz ve doğru siteler olmasına dikkat etmelisiniz.

Backlink Eklenmesi

WordPress SEO çalışması yaparken gerçekleştirilen işlemlerden biri de backlink eklenmesidir. Backlink, bir sitenin farklı bir siteye referans vermesidir. Bu durum her iki platformda da avantajlıdır. Zira veren taraf güvenilir olarak sınıflandırılır. Alan site ise kaynak çalışması yapması nedeniyle güvenilir görülür.

Böylece sıralamalar da daha iyi olacaktır. Ancak bu noktada dikkatli olunması da gerekir. Zira eski zamanların aksine kalitesiz backlinkler, artık sıralamayı düşürmektedir. Dolayısıyla konu ile alakalı, kaliteli linklerin seçilmesi gerekir.

Sonuç

Detaylı Wordperss SEO Rehberi yazımı buraya kadar okuduysanız öncelikle büyük bir tebriği hakediyorsunuz. Bu tebriğin yanında ise başarının sizin için kaçınılmaz olduğunu da belirtmek istiyorum. Binlerce kelimeden oluşan bu yazı “WordPress” için denizde bir kum tanesi olabilecek kadar azdır. WordPress’i kullandıkça keşfetmeye devam edin ve rehberleri takip edin.

WordPress SEO önerilerimden faydalandıysanız ne mutlu bana! Değerli bir yorumunuzu, ufak bir teşekkürü görmek beni oldukça mutlu edecektir. Kendinize çok iyi bakın. Diğer yazılarıma göz atmayı unutmayın.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir