MERHABA BEN GÖKHAN VATANCI

Dijital Dünyadaki Rehberiniz!

✔ SEO Danışmanlığı

✔ Sosyal Medya Yönetimi

✔ Web Tasarım

web sitem googleda çıkmıyor

Web sitem Googleda çıkmıyor düşüncesine kapılıyorsanız ve web siteniz Google arama sonuçlarında görünmüyorsa sitenizle ilgili bazı şeyler Google’da görünmenizi engelleyebilir. Her şeyi doğru yaptığınızı düşünüyorsunuz, ancak yine de siteniz Google’da çıkmıyorsa bunun pek çok nedeni olabilir.

İyi haber şu ki birçoğunun düzeltilmesi kolaydır. Google’da görünmemenizin olası yeni nedenlerini ve her bir sorunu nasıl çözeceğinizi kolaylıkla öğrenebilirsiniz.

Haydi gelin bu sorunu birlikte çözelim.

Web sitem Google Aramalarda Çıkmıyor Sorununun Nedenleri

web sitem googleda çıkmıyor
web sitem googleda çıkmıyor

Bilinmesi gereken önemli bir konu da şudur. Web sitenizi arama sonuçlarında görmek için Google’a herhangi bir şey yazdığınızda bu her zaman web sitenizi bulmanızı sağlamaz.

Google, aramaya çalıştığınız sayfanın varlığından haberdar değilse veya sıralamaya uygun olmadığını düşünüyorsa, üst sırada yer alan arama sonuçlarında hiçbir yerde sitenizi göremeyebilirsiniz. Google’da üst sıralara çıkmak için uğraştığınız sayfa, ana sayfanız da olabilir. Bu nedenle, Google’da görünmek için yerine getirilmesi gereken 3 koşul vardır:

  • Google, sitenizin var olduğunu bilmeli,
  • Siteniz kaliteli ve özgün olmalı,
  • Google tüm önemli sayfaları bulup bunlara erişim sağlayabilmelidir.

Web Siteniz Çok Yeni Olabilir

Web sitenizin Googleda çıkmıyor sorusunun bir nedeni sitenizin çok yeni olması olabilir, arama sonuçlarında sitenizin görünmesi zaman alacaktır. Web sitem Googleda çıkmıyor sorunlarında Google’ın yeni siteleri ve web sayfalarını keşfetmesi zaman alabilir. Örneğin web sitenizi bu sabah başlattıysanız ve arama sonuçlarında sitenizi bulamıyorsanız bunun en olası açıklaması Google’ın henüz sitenizi bulamamış olmasıdır.

İndex Kontrolü Yapın, Googleda Çıkan Sayfalarınızı Öğrenin

web sitem googleda çıkmıyor
web sitem googleda çıkmıyor

Google’ın web sitenizin var olup olmadığını bilip bilmediğini kontrol etmek için site:sitenizinadı.com gibi bir arama yapabilirsiniz. Burada sitenizinadı kısmını kendi sitenizin adıyla değiştirin. Örnekle benim sitem için bu arama site:gokhanvatanci.com olacaktır. En az bir sonuç varsa, bu Google’ın sayfanızın var olduğunu bildiği anlamına gelir. Ancak web sitenizin var olduğunu bilseler bile, sıralamaya çalıştığınız sayfayı bilmiyor olabilirler ya da siteniz yüksek sıralarda olmadığı için sitenizi göremiyor olabilirsiniz.

Search Console Hesabı

Google Search Console nedir? Google Search Console’da kullanıcılar, genellikle bir web sitesine belirli düzeylerde girişler yapabilir. GSC ve tüm Google çözümleri için işleri kolaylaştırdığından kullanmaya başlamadan önce bir gmail.com e-posta adresi kullanmanız da önerilir. Siteniz adına açılmış Google Search Console aracıyla Sitemap.xml dosyalarınızı göndererek sitenizin varlığını Google’a bildirip sitenizin Googleda çıkmasını sağlayabilirsiniz.

Site Haritalarının Yüklenmesi

Site haritası nedir? Site haritası, XML belge biçiminde bir web sitesini oluşturan sayfaların listesidir. Google’a sitenizdeki tüm sayfalar, hangilerinin en önemlileri olduğu ve bu sayfaların ne sıklıkta güncellendiği hakkında bilgi almanın bir yoludur.

Bir site haritasının tek başına sıralamaları veya konumları artırmaya yardımcı olmadığını hatırlamak önemlidir. Arama motorlarına bir blogun veya sayfanın nasıl var olduğunu göstermenin de bir yoludur.

Web sitenizi kurmaya başlarken, Google ve diğer arama motorlarının kaç sayfa eklendiğini, güncelleme oranını ve sitenizin temel yapısını bilmesi için bir site haritası oluşturmak da yararlıdır. Bu şekilde, yeni içerik çok daha hızlı dizine eklenecektir.

WordPress site haritası oluşturmanın farklı yolları vardır. İlgili eğitimlerle, Google XML Site Haritaları eklentisi aracılığıyla bunu başarmanın çok basit bir yolunu öğrenebilirsiniz. Diğer bir alternatif ise Yoast WordPress SEO eklentisidir.

Özgün İçerikler

Özgün içerikler ile Google’da rahatlıkla üst sıralara çıkabilirsiniz. Google botları iyi bir kullanıcı deneyimi yaşatmak için kurgulanmıştır. Dolayısıyla birbirinin aynı, kopya duplicate contentleri sıralamadan uzaklaştırır. Sitenizde yer alan içeriklerin özgün olduğundan emin olmalısınız. İçerikleriniz kopyaysa veya herkesle aynı içeriği kullanıyorsanız bu sebeple de web siteniz Googleda çıkmıyor olabilir.

Robots Hataları

Disallow etiketi yardımıyla sayfaların meta bilgisine erişilebilir ve aramalarda istenilen hesapların dizinde durdurması ve koyulmaması komutunu verebilir. Robots.txt dosyanızda botları engelleyen bir komut ovarsa siteniz Googleda çıkmıyor olabilir.

Landing Pagelerden Faydalanın

Görünmek istediğiniz anahtar kelimeyle ilgili bir landing page, açılış sayfanız olmalıdır. Google’a, sayfanızın hedef aramanız için diğer herhangi bir web sitesindeki herhangi bir sayfadan daha üst sıralarda yer almayı hak ettiğinizi kanıtlamalısınız.

Sonuç:

Sonuç itibariyle pek çok sebepten dolayı web sitem Googleda çıkmıyor diyebilirsiniz. Bu sorunun temel nedenini saptayıp ona göre hareket etmek gerekmektedir. Robots dosyanız, Sitemap dosyalarınız, içerik tasarımınız vs. sebeplerden dolayı siteniz Google’da çıkmıyor olabilir. Tüm bunları kontrol edin, her şeyin düzgün çalıştığından emin olduktan sonra birkaç gün vakit bırakın. Siteniz Google’da görünmeye başlayacaktır.

Freelance SEO uzmanı
Freelance SEO uzmanı

Her şeyi doğru yaptığınıza eminseniz ancak yine de web sitem Googleda çıkmıyor diyorsanız bana yazmaktan çekinmeyin. Bir de birlikte bakalım. 🙂

“Web sitem Googleda Çıkmıyorsa Ne Yapmalıyım? | Çözümü” için 10 yanıt

  1. Abdullah

    Öncelikle yazınız için çok teşekkürler. Benim merak ettiğim bir konu var. Sitenin sıralamada çıkması için içerik mi, yoksa teknik SEO mu daha önemli? Hangisine daha fazla önem vermek gerekir? Bu konuda açıklarsanız çok sevinirim.

  2. Burak

    Bu yazı sizin web sitenizde sorunun kaynağını bulmanıza yardımcı olabileceğini düşünüyorum. Sorunuzu çözmek için gerekli adımları içeren bu rehber oldukça değerli. Teşekkürler!

  3. Pinar

    Eğitici ve yararlı bir içerik olmuş. Site haritaları ve özgün içerikler konusu oldukça önemli. Konuyla ilgili ayrı bir yazı da yazabilir misiniz?

  4. Mehmet Suphi̇

    Merhaba, makaleniz için teşekkürler. Benim de bir dijital pazarlama sitesi var ve web sitem Google’da görünmüyor. Makalenizde yer alan önerileri uygulayarak sorunumu çözeceğimi umuyorum. Teşekkürler!

  5. İlker

    Sitenin Google arama sonuçlarında görünmemesi gerçekten sinir bozucu olabiliyor. Özgün içeriklerle Google’da daha üst sıralarda çıkmanın mümkün olduğunu hep duyuyorum. Bu konuda ne düşünüyorsunuz? Bu yeni site sahipleri için gerçekten de zor bir süreç olabilir mi?

  6. Mustafa

    Web sitenin Google’da çıkmaması durumu gerçekten can sıkıcı bir durum olabiliyor. Makalenizde bu durumu anlamak ve çözmek için oldukça detaylı bilgiler bulunuyor. Ancak bazı durumlarda yapılan tüm adımlara rağmen bu problem yaşanabiliyor. Blogunuzdaki önerdiğiniz adımlar sonrasında halen sorun devam ediyorsa bu durumda ne gibi ek adımlar atılması gerektiğini öğrenmek isterim. Teşekkürler! 🙏

  7. Şahabetti̇n

    Web sitenizi Google’ın yeni siteleri ve web sayfalarını keşfetmesi zaman alabilir. Bu nedenle, web sitem Googleda çıkmıyor diyorsanız, bu durumun sebebinin olabileceği aklınızda bulunsun. Bu konu hakkında biraz daha bilgi almayı düşünüyorum. Teşekkürler!

  8. Mehmet

    Harika bir makale olmuş, teşekkürler. Ancak, robots hatalarına girerken, bu hataların nasıl çözüleceğine de değinmek iyi olurdu. Güzel bilgi paylaşımlarınızın devamını bekliyorum!

  9. Kemal

    Bu konuda gerçekten iyi açıklamışsınız. Antalya’da bulunan dijital reklam ajanslarından birinde çalışıyorum ve müşterilerin web sitelerinin Google’da değil Facebook veya Instagram gibi platformlarda olmasını istemesi gerçekten zor olabiliyor. Sizce bu durumda nasıl bir yaklaşım sergilemeliyiz?

  10. Di̇ana

    Çok ilginç bir konu. Web sitem Google’da neden çıkmıyor anlamıyordum, fakat bu yazıyı okuduktan sonra nedenlerini anlayabildim. Uygulayacağım yöntemler için teşekkürler!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir