Pazaryeri nedir? Pazaryeri kavramı, e-ticaretin yaygınlık kazandığı 1990’lı seneler itibariyle hızlı bir artışa geçmiştir. Online pazaryerleri, satıcılar ile müşterileri bir araya getiren platformlardır. Bu bakımdan e-ticaret sitelerinden tamamen farklı bir yapıya sahiptir. Günümüzde kullanılan sistemlerden bazıları,
- Trendyol,
- Alibaba,
- N11,
- E-PTT AVM,
- Amazon,
Şeklindedir. Bunların dışında da bazı seçenekler yer almaktadır. Pazaryeri avantajları sebebiyle yaygın bir şekilde kullanılmaktadır.
Pazaryeri Artıları Nelerdir?
Hem satıcılara hem de müşterilere büyük avantajlar sunmaktadır. Bunlar oldukça geniş olup maddesel olarak aşağıda olduğu gibidir;
- İnternet kesintisiz olarak 7/24 kullanılmaktadır. Bu durum tüketicilere her zaman hitap etmenizi sağlar.
- Hedef kitlenize daha iyi şekilde ulaşmanıza yardımcı olur.
- Ürünlerinizi geniş bir kitleye ulaştırma fırsatı tanır.
- İnsanlara mağazanıza gelmeden, nerede olursa olsun satış yapmanıza olanak tanır.
- Geleneksel mağazacılıkta olduğu gibi kapatmanız gerekmez. Pazar yerindeki hesabınıza kullanıcı girişi yapmamış bile olsanız tüketici ürün satın alabilir.
- Geleneksel mağazacılıkta olduğu gibi satış danışmanı tarzı personel giderleri bulunmaz. Bu nedenle daha fazla kar elde etmenizi sağlar.
Pazar yeri avantajları nedeniyle oldukça kullanışlı seçenekler sunar. Ancak buraya kayıt olarak satış yapabilmek için bazı şartlar yer almaktadır.
Pazaryeri Kayıt Şartlar Nelerdir?
Dijital pazaryeri sistemlerini kullanmak istiyorsanız, bunun bazı şartları yer almaktadır. Bunlar incelendiği zaman ana hatları ile şu şekilde olduğu görülür;
- Türkiye Cumhuriyeti vergi numarası, kurumsal e-posta adresi, özel ya da ticari banka hesabına sahip olunmalıdır.
- Firmalar pazaryerlerine üye olunmalıdır. Bunun için ilgili formda yer alan ilgiler, eksiksiz şekilde doldurulmalıdır. Her pazaryerinde istenen bilgiler farklılık arz edebilir.
- Üyelik formu hazırlandıktan sonra evraklar istenmektedir. Dijital ortamda hazırlanarak, pazaryerinin sistemine yüklenmektedir.
- Adi ortaklık şirketleri resmi firma ismi ile vergi numarası vermeli, ödemeler için ortaklığa ait ticari banka hesabı sunmalıdır.
- Online pazaryeri içinde mağaza açan firmalar fatura kesmelidir.
- Yapılan satışlar ardından ödeme, belirli bir süre arasına gerçekleştirilir. Bu değişiklik göstermekle beraber 7 ile 15 gün arasındadır. Süre ardından ilgili banka hesabına geçirilir.
- Form ve evrak işlemleri tamamlandıktan sonra onay süreci başlamaktadır. Sorun çıkmazsa pazaryeri onay vermektedir
- Vergi muafiyeti olan işletmeler de satış gerçekleştirebilir. Esnaf Vergi Muafiyeti belgesi ibraz edilmelidir.
Ayrıca kaydı yapabilmek için bir firmanızın olması da gerekir.
Pazaryeri Kayıtları İçin Hangi Evraklar Gerekir?
Online yerlere kayıt olmak ve pazar yeri avantajları kullanarak satışlarınızı arttırmak istiyorsanız, kayıt yaparken bazı belgeler gerekir. Açtığınız şirket türüne göre bunlar maddesel olarak farklılık gösterir. Şahıs şirketleri için bunlar aşağıda yer alan evraklar gibidir;
- Pazaryeri ile gerçekleştirilen satıcı sözleşmesi
- Şirket sahibi nüfus cüzdanı fotokopisi
- İmza sirküleri
- Son 1 sene içinde alınan vergi levhası
- Çalışma mali şart ve prensipleri anlaşması
Dijital Pazarlama hakkında daha fazla bilgi almak için tıklayın.
Bunların dışında sermaye şirketlerinde pazar yerlerinde satış yapmak için gerekli belgeler farklıdır. Maddeler halinde bunlar aşağıda olduğu gibi olup incelenebilir;
- Pazar yeri ile yapılan satıcı sözleşmesi
- İmza sirküleri
- Son 6 aylık güncel faaliyet belgesi
- Son 1 yıl içinde alınan vergi levhası
- Çalışma mali şart ve prensipleri anlaşması
- Adi ortaklıklar için ortaklık sözleşmesi
- Kuruluş ticaret sicil gazetesi
Başvuru öncesinde tüm belgeleri tamamlarsanız, kısa sürede gerekli işlemleri gerçekleştirebilirsiniz.
Satış Esnasında Dikkat Edilmesi Gerekenler
Dijital platformları satışlar esnasında, ürün ve hizmet satımı için belli oranlarda komisyonlar alır. Bu her siteye göre farklılık gösterir. Dolayısıyla kesin olarak kayıt olmadan bunların ne kadar olduğunu bilmeniz gerekir.
Bunun dışında dijital pazar yerlerine farklı firmaların olduğunu da bilmeniz gerekir. Dolayısıyla ürünleri eklerken, fotoğrafları kaliteli bir şekilde çekmeniz önerilir. Böylece tüketicilerin ilgisini daha fazla çekmeniz mümkündür.
Böylece onlara kaliteli ürünlere sahip olduğunuzu gösterebilir, ayrıntıları ile incelemelerine olanak tanıyabilirsiniz. Aynı şekilde ürün açıklaması girerek, insanların daha fazla bilgi sahibi olmasını sağlayabilirsiniz.
Pazar yeri avantajları böylece daha verimli bir şekilde görülebilir. Tüm bunlara özen göstermeniz, daha hızlı şekilde çözümlere kavuşabilirsiniz. Firmanızı böylece daha iyi bir şekilde temsil edebilirsiniz.
Dijital Pazarlamanın Avantajları hakkında bilgi almak için tıklayın.