MERHABA BEN GÖKHAN VATANCI

Dijital Dünyadaki Rehberiniz!

✔ SEO Danışmanlığı

✔ Sosyal Medya Yönetimi

✔ Web Tasarım

rsc6d7bo0fa-780x470

SEO yöntemleri firmalara internet üzerinde daha görünür olmasını sağlar. Ancak Anti-SEO’nun açılımı bundan daha farklıdır. Özellikle rekabetin sık olduğu anahtar kelimelerde, rekabet halinde olan firmalar tek taraflı ya da karşılıklı şekilde, zarar veren, spam bağlantılar kullanabilir. Disavow çalışması bu tür bağlantıların reddetme çalışması demektir.

Bu durum anti-seo olarak adlandırılmakta olup birçok kullanıcı bu durumdan şikayetçidir. Buna yönelik kurtulma programları, her geçen gün önem kazanır. Google’un spam ekip lideri olan Matt Cutts tarafından duyurulan araç, web sitesine istek dışı gelen bağlantıları reddetmeye olanak tanır.

Disavow olarak da bilinen bu araç, pratik bir şekilde kullanılır. Ancak dikkatli olunması şarttır. Zira hatalı kullanım durumunda, arama motorlarındaki performanslarınıza da zarar verebilir. Dolayısıyla sadece sitenize yönelik yüksek miktarda spam, yapay ya da düşük kaliteli bağlantı olduğuna inanmanız durumunda yapılması önerilir.

Disavow Nasıl Yapılır?
Disavow Nasıl Yapılır?

Spam Kontrolü Nasıl Yapılır?

Spam link kontrolünün yapılması her site sahibi için büyük bir önem taşır. Böylece sitenizi güvene almanız mümkündür. Yapacağınız birkaç küçük inceleme, bu konuda sonuçlara ulaşmanızı sağlar. Eğer mail üzerinden nasıl anlayabileceğinizi düşünüyorsanız, öncelikle göndericinin mail adresine bakılmalıdır.

Zararlı bağlantılar yollanırken metin içeriği de yollanır. Bunu da kontrol etmeniz şarttır. Google ve Amazon gibi platformlar, size özel içerikli mailler atmaz. Atsa dahi hediye kapsamında bir şey sunmaz. Aynı şekilde farklı, tanımadığınız insanlar size ulaşıp bir şey hediye etmeye çalışmaz.

Bunun yanı sıra maillerde zararlı backlink çalışmaları https alamaz. Zira bu bir güvenlik sertifikasıdır. Spam dosyalar virüs içerdiklerinden, mail sağlayıcınız bunları tarayarak spam klasörüne atar.

Spam Linklerin Zararları Nedir?

Backlink doğru bir şekilde kullanıldığında sitenizi Google’da daha üst sıralarda sergileyebilir. Ne var ki günümüzde zararlı bağlantılarda da sıklıkla kullanılır. Bunlara dikkat etmemek, sitenizin tehlike altına girmesi demektir.

Eğer sitenize gelen bağlantıların çıktığı sitenin yaşı eski değilse, bulunduğu alanda otoriteye sahip değilse zararlı olması muhtemeldir. Dolayısıyla bunların reddedilme listesine engellenmesi gerekir. Günümüzde sadece spam amacıyla kurulan siteler mevcut olup bunları backlink almak, Google’a sizin de spam olduğunuzu düşündürür.

Bu durumda Google sıralamanızı düşüreceği için potansiyel müşteriniz sizin isminizi yazsa bile Google üzerine sonuçlara ulaşamaz. Dolayısıyla spamlar hemen tespit edilip reddedilen listesine eklenmeli; aldığınız bağlantılar içerisinde zararlı, spam olanlarla ile kaliteli backlinkleri ayrılıp Google’a da bu durum bildirilmelidir.

Disavow Nedir? Disavow Çalışması Nasıl Yapılır?

Disavow sitenize gelen bağlantıları reddetmenizi sağlar. Doğru kullanılırsa spamlardan kurtulmanıza yardımcı olur. Ancak hatalı kullanım kendi sitenize zarar verin. Bu nedenle ilk olarak gerekli olup olmadığına karar vermeniz, spam olduğundan kesin olarak emin olmanız gerekir.

Eğer eminseniz reddedilecek bir bağlantı listesi oluşturulur. Bunun için Google üzerine yüklenecek bağlantıların bir listesi meydana getirilir. Bu UTF-8 ya da 7-bit ASCII olarak kodlanmış olmalı, uzantısı .txt ile sonlanmalıdır. Maksimum URL uzunluğu 2048 karakterdir.

Tüm işlemleri yaparak Google’a yolladığınızda, sitenize söz konusu listeden spam gelmesini engelleyebilirsiniz. Bu sayede sitenizi daha verimli şekilde kullanabilirsiniz.

Google Search Console’dan Zararlı Linkler Nasıl Engellenir?

Zararlı backlink engellemesi, Search Console üzerinden kolay bir şekilde yapılabilir. Bunun için öncelikle bir liste oluşturmanız gerekir. Bunu tamamladıktan sonra https://search.google.com/search-console/disavow-links linkine gidilir.

Disavow Nasıl Yapılır?
Disavow Nasıl Yapılır?

Eğer birden fazla mülkünüz varsa bunların arasından tercihler yapılır. Yüklemek için butona tıklandığında tüm işlemler tamamlanır. Ancak sayfalar yeniden işlenirken, listenin dizine eklenmesi birkaç hafta alabilir.
Şayet yüklenen dosyada hata bulunuyorsa, bu sistem tarafından size gösterilir ve eski liste değiştirilmez. Ancak sorunları düzelterek istediğiniz zaman tekrar yüklemeniz mümkündür. Reddedilenleri iptal etmek istiyorsanız, mülk seçtikten sonra iptal et demeniz yeterlidir.

Bu çalışmayı yapmak titizlik ve dikkat gerektiren bir çalışmadır. Zararlı bağlantıları engellerken yanlışlıkla yararlı bağlantıları engellerseniz sitenize SEO bağlamında zarar vermiş olursunuz.

Sitenize gelen bağlantıları incelerken sık sık yeni bir bağlantı geldiğini görebilirsiniz, bu tür bağlantıların reddedilmesi çalışması düzenli olarak yapılması gereken bir çalışmadır. Dolayısıyla bir defa Disavow çalışması yapmak yeterli değil, düzenli olarak yeni gelen zararlı bağlantıların reddedilmesi gerekmektedir.

SEO hakkında merak ettiğiniz ya da sormak her şey için bana ulaşabilirsiniz. 🙂

[button color=”black” size=”medium” link=”http://wa.link/cxrimc” icon=”” target=”true” nofollow=”false”]Tanışalım[/button]

“Disavow Nasıl Yapılır? Sitenize Gelen Zararlı Bağlantılar” için 12 yanıt

  1. Yağız Kara

    Google disavow tool’da çok dikkatli olmalıyız. Aksi takdirde sıralama kaybı yaşayabiliriz. Hocam, geçen bir müşterim bana gelmeden önce kendi kendine bir çalışma yapmış. İnanılmaz kaliteli sitelerden dahi backlinkleri disallow yapmış. İnanamadım şu an yapmış olduğumuz çalışmayla geri kurtardık 🙂 Bilmeyen yapmasın 🙂

  2. İzzetti̇n

    Merhaba, Spam kontrolü için Google Search Console’dan faydalanmak sanırım oldukça önemli. Bu aracı kullanarak sitenize gelen zararlı bağlantıları engellemek gerçekten çok önemli. Teşekkürler!

  3. Ceyda

    SEO hakkında daha fazla bilgi edinmek istiyorum. Disavow çalışması gerçekten sitelerin performansını nasıl etkiliyor? Bu konuda daha detaylı bilgi alabilir miyim?

  4. Mustafa

    Artikelde verilen bilgiler çok faydalı. Ancak disavow işlemi gerçekten dikkat isteyen bir iş gibi gözüküyor. Bu işlemi kendi başıma yapabilir miyim yoksa uzman desteği almalı mıyım?

  5. Özge

    Yararlı bilgiler için teşekkürler. Ancak makalenin görseli biraz kafa karıştırıcı olabilir. Spam bağlantı konusunun daha iyi anlaşılması için daha açıklayıcı bir görsel tercih edilebilirdi. Diğer taraftan, Disavow çalışmasında dikkat edilmesi gereken hususlar hakkında daha fazla bilgi paylaşılabilirdi. Böylece kullanıcılar daha derinlemesine bilgilendirilmiş olabilirler.

  6. Mustafa

    Makalenizi çok beğendim, çok tecrübeli bir SEO uzmanı olduğunuzu gösteriyor. Ancak bazı durumlarda insanların SEO’ya dair ne kadar sınırlı bilgiye sahip olduklarını görüyorum. Bu nedenle belki SEO hakkında daha temel bilgiler içeren bir makale de yayımlamanız faydalı olabilir. Tebrikler!

  7. Öznur

    Bağlantı reddetme çalışması gerçekten kritik bir süreçmiş. Disavow aracı kullanımının sitenin performansına zarar verebileceğini bu yazıda öğrendim. Bu bilgiyi paylaştığınız için teşekkürler.

  8. Lale

    Bu konu hakkında çok önemli bilgiler vermişsiniz, teşekkür ederim! Anti-SEO kavramı bana ilk kez duyduğum bir şey oldu, ilginç geldi. Peki, bu ant-seo çalışmaları sadece spam bağlantılar için mi yapılır, yoksa başka durumlarda da kullanılabilir mi?

  9. Uğur

    Harika bir makale olmuş! Özellikle Disavow Nedir? Disavow Çalışması Nasıl Yapılır? bölümünü merak etmiştim, bu konuda oldukça aydınlatıcı oldu. Teşekkürler.

  10. Ni̇hat

    Eğer Disavow çalışmasını yaparken hatalı bir şekilde zararlı olmayan bağlantıları reddedersek, sitenizin performansı olumsuz etkilenebilir mi? Bu konuda daha fazla bilgi alabilir miyim?

  11. Serkan

    Yazınızda SEO’nun yanlış kullanımına değinmemişsiniz. SEO bir web sitesinin arama motorunda daha üst sıralarda çıkması için yapılan bir çalışma olup istenmeyen bağlantılar asıl amacını tamamen değiştirmektedir. Bu da SEO’nun doğru bir şekilde yapılmadığı anlamına gelmektedir. Yani kullanıcıların aradığı içeriği sağlamak yerine yanıltıcı bilgilerin önüne geçilmelidir. Bu konuda da detaylı bilgiler sunmanızı rica ederim. Teşekkürler!

  12. Gökhan

    Makaleniz gerçekten çok açıklayıcı olmuş. Disavow yöntemi hakkında daha önce pek fazla bilgim yoktu, bundan sonra sitelerimde de bu yöntemi kullanarak spam bağlantıları reddedeceğim. Teşekkürler!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir