Sosyal medya terimi, Twitter, Snapchat, Instagram, Facebook vb. web sitelerinde ve uygulamalarda paylaşılan içerikleri tanımlamak için kullanılır. Bunlar kullanıcıların birbirleriyle etkileşim kurmasına izin veren web tabanlı sistemlerdir.
Söz konusu platformlar, gerçek zamanlı olarak hızlı ve etkili bir şekilde veri yollamaları, iletişim kurmaları için tasarlanmış siteler ve uygulamalardır. Birçok kullanıcı sosyal medyaya ulaşmak için mobil uygulamaları kullanırken, bilgisayardan kullananların sayısı da oldukça yüksektir.
Bunlar kullanıcıların anında bilgi üretmesine olanak tanır. Bununla sınırlı kalmadan insanlarla paylaşmasına da imkan sunar. Günümüzde Sosyal medya, kendi içerisine oldukça fazla seçeneğe sahiptir ve her biri farklılık gösterir. Örneğin Twitter da dahil olmak üzere bunlardan bir kısmı bağlantıları ve kısa yazılı mesajları insanlarla paylaşmaya odaklanmıştır.
Instagram da dahil olmak üzere bazıları, fotoğraf ve video paylaşımını daha rahat bir hale getirmek için tasarlanmıştır. Sosyal medya nedir sorusuna da bu şekilde yanıt verilebilir.
Sosyal Medyanın Web Sitelerinden Farkı Nedir?
Sosyal medyayı web sitelerinden ayıran konu eş zamanlı olarak dünya çapında kullanılması, paylaşım yapmaya, yazışmaya ve görüşmeye olanak tanımasıdır. Eğer bir internet bağlantısı varsa, herkes bir hesap açabilir. Ancak her sosyal medya profilinde yaş şartları da vardır.
Açılan sosyal medya hesapları beğendikleri içeriği yayınlamak için kullanabilirler. Yapılan paylaşımlar, sayfalarını veya hesaplarını takip eden herkes tarafından incelenebilir. Ancak her platformun bir takım koşulu vardır. Örneğin spam yapmama, çıplaklık içermeme ve şiddetin olmaması bunlardan sadece bazılarıdır.
Her kullanıcı bunlara uyum göstermesidir. Aksi durumda hesaplara yönelik kısıtlama uygulanması ya da tamamen kapatılması mümkündür.
Sosyal Medya Nasıl Çalışır?
Birçok sosyal medya uygulaması türü vardır. Bu yönüyle platformların rolü de değişir. Bununla birlikte kayıt işlemleri resmi platform üzerinden kullanıcı adı ve e-posta hesabı girerek başlar. Böylece bir kullanıcının hesap rahatlıkla açılabilir. Ardından platformu kullanmak, içerik üretmek ve paylaşmak mümkün hale gelir.
Örneğin, yeni bir hesabı olan bir Instagram kullanıcısı, bir fotoğrafı tıklayıp hesabına bir resim yazısı ile yükleyebilir. Ayrıca sosyal medya kullanıcıları, başka bir hesabı takip edebilir. Bu yönüyle geniş kapsamlı çözümleri yer almaktadır.
Bununla sınırlı olmadan yazılı mesaj gönderebilir. Dilerse görsel içeriklerin yollanması da aynı şekilde mümkündür.
Sosyal Medyanın Faydaları
Sosyal medya faydaları bakımından oldukça geniştir. Bunlar incelendiğinde maddeler halinde şu şekilde olduğu görülebilir;
- İnsanları bir araya getirme: Sosyal medya platformları açık bir şekilde iletişim kurmaya izin verir ve bilgileri kolayca bulup iletmeye olanak tanır. Herkes yeni insanlarla tanışabilir, yeni bağlantılar kurabilir ve onlarla iletişim kurabilir.
- Dikkat çekme: Sosyal medya, hedef kitlenizle uzun vadeli ilişkiler oluşturmaya, web sitenize, ürünlerinize veya hizmetinize dikkat çekebilir.
- Tanıtım kampanyaları: Sosyal medya tanıtım ve reklamcılıkta oldukça faydalıdır. İnsanlar işlerini, ürünlerini veya hizmetlerini tüm dünyayla paylaşmak için sosyal medyayı kullanabilirler.
- Eğitim: İnsanlar eğitimleri ile ilgili sosyal medyadan çok fazla destek alabilmektedir. Başkalarından çevrimiçi olarak öğrenmeye imkan tanır. YouTube bunun en bilinen örneğidir.
Sosyal medya faydaları oldukça avantajlıdır. Dünyanın neresinde olursa olsun farklı kişileri bir araya getirerek iletişim kurmalarına olanak tanır. Bu yönleri ile bunlar yaygın bir şekilde kullanılır.
Sosyal Medya Türleri
Sosyal medya çeşitli biçimleri vardır ve farklı hizmetler sunarlar. Aşağıda örneklerle birlikte bunlardan bazıları listelenmiştir;
- Sosyal ağ: Bu tür sosyal medya platformlarında fikirler, görüşleri ve içerikler insanlarla paylaşılmaktadır. Facebook ve Twitter bu kapsama girmektedir. LinkedIn başka bir sosyal ağdır. Ancak, iş amaçlı kullandığından profesyonel yapısı vardır.
- Medya ağları: Kayıtlı kişiler, resimler, videolar ve diğer içerikler gibi unsurları birbirleriyle paylaşabilir. Bu kategoriye YouTube, Pinterest, TikTok, Twitch, Flickr, Vimeo ve Instagram gibi ağlar girer. Söz konusu platformda içerik paylaşımı, bunları beğenme beğenebilir ve yorum yapma gibi etkileşimler vardır.
- Ağları inceleme ağları: Bu tür platformlarda ürün ve hizmetlerin değerlendirilmesine yardımcı olur. Yelp, TripAdvisor bunlardan bazılarıdır.
- Tartışma ağları: Tartışa sosyal medya ağları, global çerçevede insanların farklı konuları tartışmasına olanak tanır. Tartışma ağları içerisinde Reddit ve Quora gibi platformlar yer alır.
Sosyal medya ağları günümüzde etkili bir şekilde kullanılır. Genellikle bunlara üyelik ücretsizdir.
Bir yanıt yazın