MERHABA BEN GÖKHAN VATANCI

Dijital Dünyadaki Rehberiniz!

✔ SEO Danışmanlığı

✔ Sosyal Medya Yönetimi

✔ Web Tasarım

nöropazarlama

Nöropazarlama ya da Neuromarketing insan beyninde satın alma algısını ele alan bir pazarlama yöntemidir.

Tüketici davranışlarını anlamaya, davranışların meydana gelmesindeki sosyal veya psikolojik sebepleri araştırmaya, hedef kitleye ve reklamcılara uygun satın alma koşullarını bulmaya bunların oluşmasında hedef kitlenin hangi davranış ve düşünceyle hareket ettiğini inceler. Bunu baştan sona kadar inceleyerek, elde ettiği sonuçlardan buna yönelik bir pazarlama stratejisi geliştirir.

Günümüzde bu teknik global çapta her geçen gün yaygınlık kazanmaktadır. Zira yöntem insan davranışları üzerinden iç görü kazandırır. Böylece markaların vermek istedikleri mesajları düzenlemesine yardımcı olur. Tüm bunlar kapsamında Nöropazarlama, pazarlamacıların hedef kitlelerine daha iyi ve fazla ulaşması için pratik yollar sunar.

nöropazarlama nedir
nöropazarlama nedir

[box type=”success” align=”” class=”” width=””]Ayrıca Seo Nedir, Nasıl Yapılır, Ne İşe Yarar? içeriğimize de göz atabilirsiniz.[/box]

Nörolojik Pazarlama Ne İşe Yarar?

Günümüzde nöropazarlama teknikleri birçok alanda kullanılır. Böylece bunlar hakkında bir fikir sahibi olarak, uygun strateji geliştirmeyi mümkün hale getirir. Eğer doğru kullanılırsa, sağladığı avantajlar oldukça fazladır. Bu oldukça geniş bir yapıda olup bazıları şu şekilde yer almaktadır;

  • Markalar başarısızlıklarını azaltarak olumlu sonuçlar alabilir.
  • Araştırma ücretini azaltmaya destek sağlayabilir.
  • Geleneksel araştırmaya göre yeni bir bakış açısı sunar.
  • Müşterinin karar verme modelinin anlaşılmasına yardımcı olur. Böylece satışları da olumlu etkiler.
  • Ürüne verilen tepkiler gerçek olacağı için sonuçlar da güvenilirdir.
  • Karşılaştırılabilir sonuçlar elde edilmesine yardımcı olur.
  • Müşterilerin gerçek zamanlı şekilde, anlık tepkilerini almaya yardımcı olur.

Tüm bunlar kapsamında nöropazarlama bir firmaya müşterilerinin herhangi bir ürün hakkında ne istediğini, ne düşündüğünü anlamaya yardımcı olur. Böylece buna göre uygun planlar hazırlayarak yeni stratejiler hazırlanabilir.

[box type=”success” align=”” class=”” width=””]Dijital Pazarlama Nedir? Kapsamlı Rehber içeriğimizi okumuş muydunuz?[/box]

Nöro Pazarlama Nasıl Çalışır?

nöropazarlama
nöropazarlama

Nöro pazarlama örnekleri, bu sistemin nasıl çalıştığını anlamaya yardımcı olur. Örnek olarak bilinen markalardan Coca Cola ve Pepsi ele alınabilir. Bu açıdan deneye katılan kişilere önce hangi markayı tercih ettiği sorulur.

Bundan sonra da bir bardak, markaları söylenmeden kola verilir. Bundan sonraki adımda ise marka gösterilerek tüketmeleri talebinde bulunulur. Tüm bu işlemler esnasında fMRI yöntemi ile kişilerin beyninde, belirli bölgelerdeki hareketler incelenir. Ayrıca EEG de kullanılabilir.

Günümüzde alımları belirleyen tek maddeler tadı, kokusu ve rengi değildir. Bunun dışında ona dair anılar da satın almaya dair emirler verir. İnsanların düşünce, duygu, bilinç ve eylemleri kendisinin nöral aktiviteleri ile açıklanır.

EEG yöntemi tercih edilecekse elektrotlar yerleştirilerek beyin dalgalarında ölçümler yapılır. Ancak fMRI daha farklıdır. Zira beyindeki kan akışı takip edilir. Araştırma yapan insanlara ses ve görselle ilgili verilen ipuçlarına cevap verilir. Bu esnada mıknatıslar sayesinde kan akışı takip edilir.

Bu esnada kullanılan nöropazarlama teknikleri oldukça farklıdır. EEG ve fMRI yöntemlerine ek olarak

  • Göz İzleme,
  • Yüz İfade Tanımlama,
  • Kalp Ritmi,
  • Cilt İletkenliği seçenekleri de tercih edilebilir.

Tüm bunlar konuya uygun olarak incelenerek bir tanesi uygulanır.

[box type=”success” align=”” class=”” width=””]Seo İşletmeler İçin Neden Önemlidir? içeriğimiz de ilginizi çekebilir.[/box]

Markalar Nöro Pazarlamayı Nasıl Kullanır?

nöropazarlama
nöropazarlama

Nöromarketing firmalara müşterilerini daha iyi tanımasına olanak sunar. Satın alma süreci hakkında detaylı ve değerli bilgiler verir. Bundan sonra kullanım alanları oldukça farklıdır. Ana hatları ile,

  • Ürün geliştirme,
  • Reklamcılık,
  • Ürün tasarımı,
  • Fiyatlandırma,
  • Pazarlama alanları için bilgilendirme gibi yerlerde kullanılır.

Böylece nöropazarlama ile müşteri tercihleri ve kararları üzerine bilgi sahibi de olunabilir.

Nöropazarlama Neden Önemli?

İnsanlara bir ürün hakkında düşüncelerini sormak, her zaman istenen sonuçları vermez. Beğenilse bile kişiler olumsuz yanıt verebilir. Nöropazarlama örnekleri bu konuda ayrıntılı fikirler sunar. Örnek olarak Cheetos yeni reklam filmi hazırlarken, EEG kullanarak hedef kitle tepkilerini incelemiştir. Bu kapsamda bazı kişiler olumsuz yanıt verse bile yapılan sonuçlar aslında beğendiklerini göstermiştir.

Dolayısıyla kişiler asıl tepkisini gizlese bile bu teknoloji sayesinde gizli tepkiler oluşturulabilir. Yine müşterilerin patates resmi ile kullanılan parlak, gösterişli paketlere negatif yanıtlar verdiği anlaşılmış; böylece mat yeni paketler hazırlanmıştır. Yine Hyundai de bir takım kişilere EEG başlıkları takarak bir saatliğine araba prototipi inceletmiş, elektrotlar aracılığıyla bilgiler elde ederek sabit disklere kaydetmiştir.

Böylece müşterilerin ilgisine göre seçenekler sunarak satın alımlar arttırılabilir. Neuromarketing böylece size ve markanıza satışlardan en iyi sonuçları almanıza yardımcı olur. Ayrıca yeni ürünlerinizi gerek tasarım gerekse lezzet bakımından buna uygun şekilde hazırlayabilir, böylece daha fazla kişinin almasına olanak sunabilirsiniz.

“Nöropazarlama Nedir?” için 2 yanıt

  1. Kemal

    Mükemmel olmuş çok başaralı tek kelimeyle harika böyle bilgilere herkesin ihtiyacı var bana kalırsa

  2. Doğukan

    Mükemmel olmuş çok başaralı tek kelimeyle harika

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir